[ Home ]  
   
 
ONTDEK PERZIE
TURKIJE EN IRAN
FOTOBOEK
Programma

Meer Info

Inschrijfformulier

Fotoboek

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


Oude beschaving
Perzie was een enorm uitgestrekt rijk dat door de eeuwen heen door verchillende dynastiën overheerst werd, waarvan de hoofdstad (Susa) van de oudste, dat van de Elamieten, zo'n 4000 jaar voor Christus gesticht werd. Ook Persepolis was een hoofdstad, gebouwd door koning Darius I. Eigenlijk was Persepolis geen stad maar de zetel van de machthebbers; er zijn geen woonhuizen gevonden bij de opgravingen. Er waren 12 gebouwen van waaruit het land geregeerd werd. De belastingen werden er in een schatkamer opgeslagen en er werden audiënties (feesten) gehouden.
Het Persische rijk strekte zich uit vanaf de Bosporus tot aan de Indus rivier in Pakistan. Iran vormde zo'n beetje de kern ervan.

Prachtige natuur
De woestijn in Iran is uitgestrekt en indrukwekkend al zijn er ook hele gebieden die, ondanks zeer droog, ook heel bergachtig zijn en niet direct aan een woestijn doen denken. In Turkije is vooral Cappadocië het gebied dat tot de verbeelding spreekt. Het landschap, kreeg zijn grillige karakter door erosie van de verschillende typen gesteenten die gevormd waren door de uitbarsting van de Dagi-vulkanen in het landschap vol kalsteen. Al in de prehistorie werden er in het tufsteen grotwoningen uitgehakt. In 1950 werden deze op last van de regering verlaten. Het gebied staat op de Unesco werelderfgoed lijst.Kerken en moskeeën
We zullen er verschillende tegenkomen op deze reis, waarvan de belangrijkste staan in Istanbul en Edirne in Turkijen en in Esfahan in Iran. Vooral zoals ook vele kerken dat doen, spreken moskeeën vooral aan vanwege de architectuur, maar ook de stilte die er heerst, de ingetogenheid en het gevoel van bezinning zijn mooi. En wanneer vanaf de minaretten opgeroepen wordt tot gebed, ontstaat die speciale sfeer die zo verbonden is met deze landen.
Binnen de meeste stromingen binnen het islamitische geloof is het niet toegestaan dat afbeeldingen gebruikt worden in de geloofsbelijdenis. Dat is de reden dat moskeeën vooral versierd zijn met mosaïeken en prachtig tegelwerk. Vaak ook zijn teksten uit de heilige Koran in prachtige caligrafieën weergegeven.
Interessante steden
We doen op deze reis veel interessante steden aan, te beginnen met Istanbul in Turkije, maar vooral de steden in Iran springen eruit. Esfahan (2 mlj. inwoners) ligt in een oase op het hoogland van Iran. Het centrale plein van Esfahan, het Imam plein, is een van de grootste ter wereld. Er grenst een prachtige souk aan en twee beroemde moskeeën en een paleis, een islamistische school en het beroemde mausoleum met de bewegende minaretten. Ook is Esfahan de plaats waar de ruim 400 jaar oude Si-o-se-Pol brug met de 33 bogen over de de rivier de Zayandeh ligt.
Andere interessante steden zijn Yazd; centrum van het Zoroastrisme (geloof van de zgn. 'vuuraanbidders'; volgelingen van de profeet Zarathustra) met net buiten Yazd de 'stilletorens'. De huizen in het oude deel van Yazd worden op ingenieuze wijze via windvangende torens gekoeld.

Souks en markten
Souks en markten zijn niet alleen handelsplaatsen. Er zijn ook veel ambachtslieden aan het werk, zoals koperslagers, edelsmeden, kleermakers, pottenbakkers etc. maar ook bakkers, slagers, vissers en (groente)boeren verkopen er hun waren, de tandarts heeft er zijn praktijk met gebitten in de etalage, er zijn theehuizen en eettentjes etc etc.


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           
Ontwerp:
(c) Copyright 2004 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de disclaimer