[ Home ]  
   
 
KEERPUNT
STALINGRAD
FOTOBOEK

Programma

Info + Inschrijven

Voorwaarden

Fotoboek


  


Een hele ervaring rijker!

Volgograd
In 1589 werd er op een strategische plek aan de rivier de Wolga een fort gebouwd. Het droeg de naam Tsaritsyn. Het fort is tegenwoordig een grote stad met meer dan een miljoen inwoners en heet Volgograd, dat stad aan de Wolga betekent. Beter bekend is de stad echter onder de naam Stalingrad.

Zoals Stalingrad voor Stalin een prestigekwestie was, zo was het ook voor Hitler. Behalve de aanwezigheid van oliebronnen in de Kaukasus ging het Hitler ook om de naam van de stad. Als hij ďStalinís stadĒ in handen had zou hij Stalin zelf ook snel op de knieŽn krijgen, zo werd geredeneerd. Hitler maakte de fout te denken dat het een makkie zou zijn en rustte zijn soldaten niet uit met materiaal om de winter door te komen. Het werd een gevecht tot de dood, waarin beide zijden een verbod op overgave hadden gekregen. In deze 230 dagen durende waanzin kwamen 1,5 miljoen mensen om het leven. Ieder respect voor het leven was verdwenen terwijl de mensen bij bosjes tegelijk vielen; ruim 6.500 per dag, iedere 13 seconden ťťn.

Heuvel 102
De hevigste gevechten vonden plaats op en rond heuvel 102, waar na de oorlog een gedenkplaats werd ingericht. Ook op de rivier de Volga is een gedenkteken geplaatst, op een drijvende ponton.

Minsk en Wit Rusland
Ook in Wit Rusland is hevig gevochten. De reis neemt je mee langs verschillende herdenkingsplaatsen in Brest en Khatin. Minsk is voor het grootste gedeelte plat gebombardeerd maar desalniettemin een zeer interessante stad om te bezoeken.

Smolensk en Koersk
Net buiten Smolensk worden op de herdenkingsplaats Khatin vele Poolse officiers herdacht die aan het begin van de oorlog omgebracht zijn. Bij Koersk vond de grootste tankslag ooit plaats. Het was de beslissende slag aan het Oostfront. Ook hier zijn een aantal plekken de moeite waard te bezoeken.

Kiev
Kiev is een prachtige stad, maar ook hier heeft de oorlog zijn sporen nagelaten.

Straatverkopers
We komen onderweg van alles tegen en zullen niet alleen bij roadblocks en loslopende politiemensen moeten stoppen. Overal zijn marktjes en straatverkopers. Vaak verkopen ze heerlijke gerookte vis.

Russen en Oekraïners
Ook daarvan komen we er heel wat tegen. Lada's tuffen relaxed overal doorheen, de moderne man rijdt in peperdure westere mobilen, lapt alle regels aan zijn laars en stopt nergens voor. De armere mensen rijden meestal zijspan, al wensen ze zich een Lada. Zwaaien is er dus niet bij.

 

  

 

           
Ontwerp:

(c) Copyright 2004 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer