[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL-CHINA OVERLAND 2012

29 Oktober - Door: Dafne de Jong
China = proeven

   

"Theo is morgen jarig," had Chloe me gisteravond gevraagd. Dat klopt. "Let's get a birthday cake for him," sms ik haar later.

Het plan om het dorp Xidi te bezoeken valt in het water. De voorspelde regen komt ook, al begon de dag vandaag enigszins droog en stapten we hoopvol in de auto. Na 20 km rijden we in de stromende regen en keren we om.

Samen met Chloe rij ik daarna met de auto de stad in naar een bakker.
De taarten die in de vitrine staan, zijn niet om te kopen maar om te bestellen. Er is ook een dik boek met plaatjes. We kiezen een mooie met een een uit slagroom gespoten draak erop uit en moeten dan 20 minuten wachten. En zo wordt deze dag toch nog een belevenis. De taart wordt in een mooie taartdoos, tussen de voeten van een scooter rijder gebracht. Het is hem, in een wijde poncho ingepakt, aardig gelukt zichzelf en de taart droog te houden.
In de lobby van het hotel blaast Theo daarna de twee kaarsjes uit die samen het getal van zijn nieuwe leeftijd neerzetten. We bestellen er een kop koffie bij.

Die avond spreken we weer af in de lobby van het hotel. Theo heeft ons uitgenodigd voor het eten in het restaurant van het hotel, dat als zeer goed bekend staat.
Voor Chinezen is het altijd enorm belangrijk dat maaltijden met verse ingredienten bereid worden, alhoewel ze ook veel gedroogde producten (bepaalde paddestoelen bijvoorbeeld maar soms ook vis) gebruiken. Niet dat er in de restaurants eenden, kippen en konijnen in kooitjes zitten, maar er staan wel aquaria met vis, kreeft, schaaldieren en schildpadden. Krabben liggen met een touwtje samengebonden in een bak en padden zitten in een netje. Ook de groenten ligt in bakken uitgestald. Daarnaast is er nog vaak een menukaart met plaatjes of een wand waar alle plaatjes gepresenteerd zijn.

Samen met Chloe kijken we naar de uitgestalde ingredienten en overleggen dan met de ober of met de kok hoe het klaargemaakt gaat worden. Meestal bestellen we 2 vlees of visgerechten, 1 tofugerecht, 2 groentengrechten en rijst of noedels. Theo, Leentje en Erwin drinken "Pienda Pidjoo" (koud bier), John Colo (cola) en Sietjing, Chloe en ik "ChowCha" (hete groene thee).


"à la carte"


Straatbarbecue


Straatbarbecue


Hotpot

Alleen in de grote steden komen we zo nu en dan een Italiaans restaurant tegen. Ook is er fast food bij McDonalds, KFC en bij Dico's, een Chineze variant. Maar over het algemeen zijn de restaurants allemaal Chinees en is er keuze uit noedel restaurants, hotpot restaurants (fonduen in bouillon). Steengrillen heb ik ook een keer gezien en dan is er de straat-barbecue.
In sommige restaurants hebben ze allemaal aparte kamers waar je met je gezelschap kunt eten.

"In Beijing eten we meestal buiten de deur," zegt Chloe me. Ze woont in een éénkamer appartement en deelt de keuken met een aantal andere huurders. In het weekeind koken ze wel samen, maar door de weeks hebben ze daar meestal geen tijd voor. "We kunnen overal zeer eenvoudig en niet duur een bakje eten kopen op straat," zegt ze.Foto's John en Dafne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer