[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL-CHINA OVERLAND 2012

23 Oktober - Door: Dafne de Jong
Naar Jingzhou - langs de Yangtze rivier

   

De machtige Yangtze rivier, een van de belangrijkste voor China, ontspringt in Tibet en stroomt over ruim 6600km door China naar Shanghai. Het is de levensader van Midden China; zorgt voor vis, vruchtbaar land en sinds de voltooiing van de Drieklovendam ook voor energie. De rivier heeft altijd als waterweg gediend, al zal dat niet in het gehele stroomgebied zo zijn.

We komen de Yangtze al sinds Chongqing steeds weer tegen en overnachtten al aan de oever ervan in Wanzhou en Badong. Yichang is ook een havenstad en morgen in Wuhan zullen we er weer over uitkijken.

Vanaf het hotel hoeven we niet eerst de stad door om richting Jingzhou te gaan, die 18km hebben we al gedaan. Niet dat we ver te rijden hebben vandaag, zo'n 100km en het gaat allemaal wat sneller ook want we zijn de bergen nu echt uit. Het geeft ons de mogelijkheid het oude stadje Jingzhou, waarvan de stadsmuur met stadspoorten de grootste attractie is, te bezichtigen.


De zuidelijke poort


De Oostelijke poort

In een tempel ligt een man op zijn knieën voor een beeld en snikt hevig. Boven zijn hoofd houdt hij drie stokjes wierook vast. Zou hij huilen om het verlies van zijn vrouw of kind?
"Hij is misschien wel failliet gegaan," zegt Chloe, die uitlegt dat deze tempel gesticht is ter ere en nagedachtenis van Guanyu, een generaal die zeer succesvol was vanwege zijn grote loyaliteit en eerlijkheid.
Omdat dit in de zakenwereld als zeer belangrijk beschouwd wordt, komen hier dus vooral zakenmensen naartoe om te bidden voor succes of te rouwen om het verlies daarvan.

Over renoveren verschillen de Chinezen duidelijk van mening met veel anderen in de wereld. Er wordt wel gerenoveerd, maar dat bestaat dan vooral uit afbreken en in oude stijl herbouwen. Of misschien is herbouwen ook niet het juiste woord. Ik voel aan de koperen platen waarmee de wand van de tempel, die gerenoveerd is, bekleed is. Het is plastic. Zou de huilende zakenman daar meer van weten? Ik bestudeer onder een streng toeziend oog van een dame het enorme koperen beeld van de generaal. Zou dat ook plastic zijn?

In de straten van het centrum is het verder een drukte van jewelste. Er zijn allerlei ambachtslieden aan het werk, zoals schoenpoetsers, kappers, barbiers, calligrafisten, breidames en borduurders en er wordt 'geschaakt' en gekaart. Natuurlijk wordt er ook gekookt en gegeten.


Ik mag het ook proberen




Katoen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer