[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL-CHINA OVERLAND 2012

21-22 Oktober - Door: Dafne de Jong
Yiching en de Drieklovendam

   

"Hoe is de weg naar..." het is ondertussen een dagelijks gestelde vraag en ik realiseer me steeds weer hoe moeilijk de vraag door Chloe te beantwoorden is. Ze stuurt Sietjing erop uit maar is teleurgesteld als die terug komt. "Hij vraagt het aan iemand die er niet uitziet alsof die ver buiten de stad komt en hij vraagt het maar aan één persoon. Wat hebben we daar nu aan," vertelt ze me.

De ca. 215km naar Yichang beginnen hoopvol, al blijft het wegdek steeds weer verraderlijk gladde stukken kennen. Dan het eerste stuk dat kapotgereden is, daarna wordt het onverhard en na een stukje gravel vervalt de track tot een grondpad met hier en daar sporen die hier en daar een beetje glad zijn.

John's motor laat zich makkelijk sturen, al voel ik in de krappe bochten, vooral die omhoog en naar beneden, het gewicht. Met mijn modderige laarzen heb ik geen grip op de stepjes. Dan komen Sietjing, Chloe en John in de auto terug gereden. "Nog 4,5 km en het is best te doen," zegt John, die ondanks dat aanbiedt de motor van Leentje verder te rijden zodat zij haar krachten kan sparen. Ik rij door en wacht aan het eind op de rest. De zon breekt langzaam door.

Daar waar het grondpad eindigt beginnen de wegwerkzaamheden. Hele stukken rijden we over een betonstrook die op de helft van de weg is angelegd, dan weer ernaast over een gravelpad. We hebben de hele weg voor onszelf en genieten van de uitzichten. Aan het eind van de halve betonweg begint de hele betonweg. daarna is er zelfs geasfalteerd en uiteindelijk moeten we de weg ook weer met andere weggebruikers delen. Aan verschillende tunnels wordt nog de laatste hand gelegd.

We volgen de Yangtze rivier en rijden eigenlijk vlak langs de Drieklovendam, die door vele elctriciteitsmasten wordt aangekondigd. Erbij komen kunnen we echter niet, want de wegen er omheen zijn alleen opengesteld voor lokaal verkeer. Niet dat we dat uit konden vinden, want we worden al bij een brug over de rivier door bewakers tegengehouden. Ze wijzen naar een bordje en naar 2 gepakeerde scooters. Dit zal tot de Expressweg behoren, redeneren we.

Ik zie verderop, op mijn GPS, dat daar ook een brug moet liggen. Als we draaien protesteren de mannen in uniform. Terug is natuurlijk ook expressweg en ook daar mogen we niet rijden. "Gewoon gas geven," denk ik en zo laten we de mannen achter.
Maar de brug is in de verste verte nog niet te bekennen en even bekruipt me een gevoel van onheil, totdat ik een pontje zie varen. "Die voor fietsen en motorfietsen gaat daar," wordt ons een steil en afbrokkelend paadje naar beneden gewezen. "Da's heel mooi, maar wij gaan hier," wijst Theo naar de ferry voor auto's. We rijden er zonder iets te vragen op en worden voor 3 Yuan per motor (30 ct) naar de overkant gevaren.


De dam met links en rechts turbine-ruimtes en in het midden de spui-installaties

"Morgen gaan we de dam dus bezoeken?" Chloe doet navraag in het hotel en we boeken een toer met gids en grote auto met de juiste nummerplaat om door te mogen rijden.
Over de dammen (er zijn er velen in de Yangtze rivier) en de Yangtze is veel gezegd en geschreven. Honderd duizenden mensen hebben hun huis en haard onder water zien verdwijnen en land dat al generaties lang tot de familie behoorde verloren. De dam voorziet China ondertussen voor 5% in haar energiebehoefte. Het is een mega-bouwwerk.


Twee van de vijf sets sluizen

Door middel van een set van 5 sluizen worden vrachtschepen over een lengte van 1600 meter in 3-4 uur tijd 113 meter omhoog/omlaag geschut. Er wordt nog hard gewerkt aan een scheepslift.


Bootlift in aanbouw

Op de terugweg laten we ons in de stad bij een koffiebar afzetten en lopen nog een stukje door de stad en langs de rivier.


Beelden van Yichang 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Foto's John Davelaar

 

 

 

 

 

 

Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer