[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL-CHINA OVERLAND 2012

17 Oktober - Door: Dafne de Jong
Naar Chongqin - De grotten van Dazu

   

De grotten in Boading Shan, Dazu zijn niet ver van het hotel. In een kwartiertje lopen we erheen. Zal het buddhabeeld nummer zoveel die ik ga zien me nog wel interesseren, vraag ik me elke keer weer af. In de reisgids staat dat er in de grotten rondom Dazu totaal 50.000 beelden zijn (gevonden). Vanuit Chinees perspectief gezien zal dat misschien niet eens als veel beschouwd worden, maar aan de 30 grotten die opengesteld zijn hebben wij meer dan genoeg.

En de beelden zijn prachtig. Ik lees dat de voorstellingen van de beelden een mix zijn van Confusianisme, Taoïsme en Indiase tantrische buddhisme. De verlichting, het hemelse, het dagelijks leven, wachters met slagtanden maar ook geesten en de onderwereld worden er afgebeeld. Beelden aan de schaduwzijde van de kloof hebben nog veel van hun prachtige kleuren behouden. En dat al ca. 900 jaar. Het belangrijkste werk, de 1000-armige Guanjin, wordt gerestaureerd en is daardoor maar gedeeltelijk zichtbaar.


Het levensrad met alle stadia van reïncarnatie

Om 11 uur zijn we onderweg naar Chongqin, waar we nog net bij daglicht aankomen. Als de weg niet kapotgereden of onder constructie is, is het best leuk door China te rijden, maar het kost allemaal veel tijd. En omdat tijd (het gebrek eraan) toch altijd de grote beperkende factor blijft, blijft het frustreren dat we niet op de expressweg mogen rijden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer