[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL-CHINA OVERLAND 2012

10 Oktober - Door: Dafne de Jong
De Wereld is van Gras

   

"Op mijn GPS is het 257km," vertel ik vanmorgen aan Leentje. "Op die van mij 283km." We lachen erom. Aankomen zullen we en via welke weg, daar komen we wel achter. Sietjing is er al een beetje aan gewend op de achterbank te zitten, al heeft hij hoopvol mijn flesje ijsthee in het vakje in het portier voor zijn flesje water verruild.

We vertrekken vanmorgen tegelijk en ik hou ze redelijk bij, totdat de weg slechter en slechter wordt en de potholes me parten gaan spelen. Veiligheid voor alles en dat betekent ook materiaal heel houden.

"Hier links," vertaalt Chloe een bericht vanaf de achterbank en ook mijn e-trex (GPS) had net gewaarschuwd. Maar de motoren zijn rechtdoor gegaan. We zien ze in de verte en ik rij achter ze aan. "Dan zullen ze door het grasland gaan," zegt Chloe. Even later twijfelt ze toch. "Die weg staat op mijn kaart als onverhard." Ze belt met haar office in Peking terwijl ik een sms'je klaarmaak. Dan stopt een tegenligger. "We kunnen deze weg rijden," zegt Chloe dan en dus rijden we verder.

De potholes blijven, evenals wat moddergaten, maar dat versterkt juist het gevoel van het reizen door een ruig landschap. De uitzichten zijn fenomenaal en de mensen die we tegenkomen heel vriendelijk. Het zijn vooral veeboeren van Tibettaanse afkomst. Ze zijn met hun geiten, schapen, paarden en yaks, die op de graslanden grazen.


De geiten worden bij de hoorns samengebonden


Klaar voor transport naar de markt


"Laat eens zien hoe ik erop sta?"

Het laatste stuk over de goede tweebaans weg geef ik het stuur over aan Sietjing, die daar zichtbaar van opknapt en ook weer wat vrolijker wordt. Als hij vervolgens weer in de derde versnelling met 40km/u bij 1700 toeren de berg omhoog kruipt, moet ik me weer vermannen. Snapt hij dat dan echt niet?
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer