[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL-CHINA OVERLAND 2012

8 Oktober - Door: Dafne de Jong
Tibettanen in China

   

Tibet is hier best wel een heel eind vandaan, maar toch komen we het iedere dag tegen. Niet dat de stad Xining Tibettaans aandoet, maar dat kan ook aan de Chinese opvatting over standsvernieuwing liggen. Overal wordt gesloopt en nieuw gebouwd en om nu te zeggen dat de Chinezen dat met gevoel voor smaak doen...

Ook aan het museum van "Tibettan Medical Art" klopt iets niet. Het is een monumentaal pand dat je aan de buitenkant absoluut niet aan Tibet doet denken. Ik moet dan wel opmerken dat ik me dit alles meer afvraag dan dat ik het constateer. Ik ben namelijk nooit in Tibet geweest. Maar de fijnheid van de Tibettaanse kunst die ik hier zie en ook in India en Nepal gezien heb, staat in schril contrast met dit gebouw.

In het museum is te zien hoe Tibettaanse dokters, monniken, schilders, hun medische leer volledig grafisch hebben weergegeven in thanka's. Alles van medicinale planten, tot een uitwerking van het gedrag van mensen, hoe te diagnostiseren, oorzaken van ziekten en nog veel meer is er op grote doeken in beelden uitgewerkt.

Ook is er een 'thanka scroll' (schilderij-rol) van 618 (!) meter lang en 2,5 meter hoog, waarop de gehele Tibettaanse geschiedenis en meer is uitgewerkt. Om alles te zien heb je jaren nodig. Wij lopen er steeds sneller voorbij. Eigenlijk ontbreekt het ons aan voldoende kennis (of een gids die Engels spreekt) om te weten wat we zien.

Er is ook een afdeling gewijd aan het Tibettaanse schrift en kalligrafie. Prachtige letters tekenen ze.

Het is vandaag Chloe's verjaardag (volgens onze kalender). "En volgens de Chinese," willen we weten. Ze moet er even over nadenken. "19 Oktober", besluit ze. We gaan gezellig met elkaar uit een hotpot eten, een pot met twee soorten bouillon erin waar je vlees en groenten zelf in kan pocheren of koken. 

 

 

 

 

Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer