[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL-CHINA OVERLAND 2012

7 Oktober - Door: Dafne de Jong
De bergen in naar Xining

   

"Het is voor motoren hier al niet meer toegestaan op de expressway te rijden," overleggen we met Chloe. Maar we hebben 600km voor de boeg. "We gaan het gewoon proberen," is de gedachte en de motoren rijden iets vooruit. Het lukt, in ieder geval voor het traject in de Ganzu provincie.


Chloe en Sietjing - foto John

We verlaten vandaag behalve Ganzu Provincie ook de Gobi woestijn, met gemenge gevoelens. "Ik heb het helemaal gehad met die woestijn, zooo saai," zegt Erwin. "Zie toch steeds weer iets nieuws," vindt John. Ik had er graag echt ingereden, miste het contact met het terrein terwijl we op de expressway over het asfalt reden, heb ik me onderweg meerdere malen bedacht. De uitzichten waren de afgelopen dagen prachtig, maar we maakten er zelf geen deel van uit.
Het is het dilemma van elke reiziger. De wereld is groot en je moet daarom keuzes maken als je overland naar Shanghai en Peking rijdt in een beperkte tijd.

Dan is daar de afslag naar de 227 richting Xining. We rijden verder op een 'national highway', die meer op een provinciale weg lijkt met smalle vluchtstroken naast de rijbaan. Alles beweegt zich op deze weg voort, van herders met schapen tot hevig overladen vrachtwagens.

De woestijn laten we achter ons en we rijden de bergen in. Het is de Qinlian Shan met toppen van ver boven de 5000m. De weg slingert zich er doorheen en klimt ook tot 3 keer toe tot nabij de 4000m. Weer heb ik spijt dat ik in de auto zit. De vierwieler van het merk "Great Wall" mag dan een motor hebben met een inhoud van 2.4 liter, hij is niet vooruit te branden. Gelukkig zijn de uitzichten fenomenaal en kunnen we daar nu langer van genieten. Ik draai het raampje open en geniet van de frisse lucht, terwijl ik foto's maak.Een paar keer stoppen we, voor een uitzicht met stoepa in de bergen, tibettaanse gebedsvlaggen en yaks met dikke vachten. Herders te paard zijn er ook, maar daar rijdt Sietjing natuurlijk weer voorbij. "Misschien moet ik toch maar zelf achter het stuur gaan zitten," bedenk ik me. Ik heb daarvoor de papieren en een afspraak gemaakt met de baas van Sietjing, die daarover instructies gekregen heeft. Hij zal het als een nederlaag ervaren, maar dat moet dan maar.
Al mokkend en met heel veel commentaar kruipt hij achterin. Chloe heeft haar binnenpretje, terwijl ik haar adviseer geen discussie aan te gaan, alleen te vertalen wat ik zeg.

De laatste 30 km rijden we weer over de expressway. Vragen ons af of het onze rijders weer gelukt is erop te komen. We hebben ze al de hele dag niet gezien en op een sms'je van Erwin na, waaruit we opmaakten dat ze 40 km voor ons zaten, hebben we geen contact gehad.
"We kwamen er niet op," horen we van Erwin en John als we ze bij het hotel weer treffen. Het waypoint van Theo was goed maar ze hebben toch nog moeten zoeken omdat vanaf de parking niet duidelijk was waar ze heen moesten. "Parkeren jullie je motoren in de lobby," geeft de manager van het hotel opdracht. En aldus geschiede.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer