[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL-CHINA OVERLAND 2012

4 Oktober - Door: Leentje Vermeulen
Oog in oog met de Chinese Muur

   

De laatste 2 dagen hebben we langs en door de Gobi woestijn gereden. Waar we gevoelsmatig zouden verwachten dat het dan heel warm wordt, is het hier net omgekeerd.

Zodra we de stad uit zijn zakt de temperatuur alleen maar verder tot zo'n 13 graden! De oorzaak hiervan is een koude wind die over de vlaktes en tussen de heuvelruggen door waait. De zon kan hier niet tegenop! Maar wat een landschap! Alleen de expresweg waar we op rijden en de vele gsm- en hoogspanningspylonen herinneren er ons aan dat hier ook mensen leven.

Deze expresweg, een soort snelweg die volledig nieuw is aangelegd, is een verhaal op zich. Denk je dat je rustig aan het rijden bent -het is op zich niet zo druk, voornamelijk vrachtverkeer en wat snelle jongens - opeens rij je oog in oog met een tegenligger op de linkerrijbaan! Dat is wel even schrikken. Ook hebben de Chinezen de gewoonte om op de linkerrijstrook te blijven rijden zelfs als de eerste rijstrook vrij is. Dan gaan we ze maar binnendoor voorbij. Tot we doorhebben dat ze dit deels uit nieuwsgierigheid doen. Ze steken ons voorbij, laten dan het gas los om ons dan terug voorbij te gaan waarbij ze ons gelijk gaan filmen of fotograferen!

Ten gevolge van de aanleg van deze expreswegen, parallel aan de bestaande doorgaande weg, lijken ook vele dorpjes verloren te gaan. En toch... Tanken langs de expresweg kan niet altijd (de tankstations staan met grote borden aangegeven maar wanneer je ter plaatse komt is er enkel een groot parkeerterrein met in het beste geval wat winkeltjes of een tankstation in aanbouw) dus moeten we toch van de grote weg af. En dan staan er plots toch tankstations in een stadje dat uitgestorven lijkt. We vinden er zelfs een restaurantje. En het lukt ons zelfs om eten te bestellen en datgene te krijgen dat we dachten besteld te hebben!

Enkel bij het in- en uitrijden van de grotere steden kunnen we de expresweg omzeilen en rijden we op de oude doorgaande weg. Dan rijden we door een strook van groen (er is toch water in de woestijn..) en zien we veldjes waarop fruit (voornamelijk druiven) en overwegend katoen verbouwd wordt. Traktors met aanhangers volgeladen met plukjes katoen schuiven aan bij de inzamelplaats. Voor ons een mooi gezicht maar voor deze mensen waarschijnlijk een hard bestaan...

Theo loodst ons meestal de steden in en uit, maar rijdt op de langere stukken ook graag achteraan. Erwin, die wel GPS maar daarop geen gedetailleerd kaartmateriaal heeft, wisselt dan met mij vooraan af. Erwin is er ondertussen erg goed in op de papieren kaart te rijden. We vergelijken de tekens op de borden met die op de kaart en zo weten we altijd waar we zijn.
Op weg naar Jiayuguan komen we echter ook ineens leesbare borden tegen. Zou het zijn dat touristisch China hier begint? Ze wijzen de weg naar het begin (of eind) van de Chinese muur. We slaan af en komen allereerst bij een 'tourist trap' terecht. De muur is echter 6000km lang, dus wellicht kunnen we hem verderop ook zien.Foto's John, Leentje en Dafne


Niet in slaap vallen


Leentje


Theo


John


Erwin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer