[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL-CHINA OVERLAND 2012

26 September - Door: Dafne de Jong
Kashgar

   

Behalve Chloe en Sietjing (Xiqing), onze gids en de chauffeur van de volgauto, hebben we nog een lokale gids bij ons die zich Jack laat noemen en er speciaal is om de tijdelijke import van de motoren en het overige papierwerk zoals de rijbewijzen te regelen.

Alle Chinezen die met buitenlanders samenwerken meten zich een voor ons makkelijker uit te spreken en te herinneren naam aan, zoals Chloe dus, die bij haar geboorte van haar ouders de naam Cho Hong kreeg, dat Oranje Herfst betekent. Als ze in de herfst geboren is, zou ze dus tijdens onze reis jarig moeten zijn en dat is ze, op 8 oktober (volgens onze kalender), dat 19 oktober is volgens de Chinese kalender. "Na mijn 20ste ben ik gestopt mijn verjaardag te vieren," zegt ze.

Sietjing heeft geen buitenlandse naam. We denken dat Steve er het dichtst bij komt, maar hij vindt dat niet zo belangrijk. "Sietjing betekent Groot Geluk of Heel Gelukkig," zegt Chloe. Onze chauffeur is dan ook meestal vrolijk en lacht veel.

Jack's echte voornaam weet ik niet. Wel is duidelijk dat hij geen Chinees is zoals Chloe en Sietjing. Hij spreekt ook een andere (Turkse) taal; Uighurs. De Uighuren, die islamitisch zijn, wonen nu in wat Binnen Mongolië genoemd wordt. Dit is geen officiele provincie van China maar een autonome regio. Niet dat ze iets met de Mongolen gemeen hebben. In de 19e eeuw stichtten ze zelfs hun eigen staat (Kashgarië). En naar Kashgar, wat toen de hoofdstad was, gaan we nu onderweg. We rijden nog een heel stuk door de sneeuw en langs het Pamir gebergte met schitterende uitzichten.

Nadat we de motoren uit de loods mochten meenemen gaan we terug naar het hotel om de bagage te halen. We hebben afgesproken dat de auto steeds achteraan rijdt en dat we op afslagen op elkaar wachten zodat we steeds zeker weten dat we op dezelfde route zitten. Op deze manier behouden we de meeste vrijheid om zo te rijden als dat goed voelt zonder in konvooi te hoeven rijden en/of last van de auto te hebben.


Flitspalen overal

Kashgar is een interessante stad met een grote markt, een grand moskee en straatjes waar ambachtslieden hun winkeltjes hebben. We blijven hier 2 nachten, ook omdat we er ook nog weer naar de politie moeten voor de Chinese kentekens en rijbewijzen die we nodig hebben. "Het kan zijn dat jullie een stukje moeten rijden voor je je rijbewijs krijgt," vertelt Jack, "en ze willen zeker de framenummers controleren."

's Avonds gaan we in een gezellig restaurant uit eten. Moet oppassen dat ik niet teveel eet, want behalve dat je hier heerlijk kan eten, is het ook vaak heel spannend wat de pot schaft en reizen is zeker in China vooral veel proeven. Om met stokjes te eten is heel gezellig; je schept soms iets in een kommetje, maar vaak ook heb je daar rijst of noedels in en eet je de andere groente- en vleesgerechten met z'n allen direct van de schaal die midden op de tafel staat.

Nadat we de volgende ochtend al het papierwerk voor elkaar hebben, gaan we de stad in om ons in Chinese en Uighurse sferen te dompelen. Zie de foto's hieronder


De smid


Instrumenten maker


Tandarts


Brood transport


Thee en kruiden


Hier worden medicinale kruiden verkocht, inclusief gedroogde kikkers, hagedissen, allelei botten en meer van de meest vreemde voorwerpen.


Slangen


messen, kettingen. sloten

We wandelen eindeloos over de markt en strijken neer op een terras tegenover de grote moskee
 

 

Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer