[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL-CHINA OVERLAND 2012

21 September - Door: Dafne de Jong
Naar Astore en Rama

   

Mijn telefoon bleef gister maar overgaan, maar als ik hem wilde beantwoorden kreeg ik de melding dat de oproep niet toegestaan is. Eerst is het Asad, daarna Rabia en ook Rachid uit Lahore probeert me te bellen. Dan wordt ik naar de receptie geroepen en is Asad daar aan de telefoon.

"Er is voor morgen een algehele staking uitgeroepen vanwege het omstreden filmpje dat door een Amerikaan op Youtube gezet is waarin de profeet en alle moslims beledigd worden," hoor ik Asad zeggen. Eerst verzoekt hij ons het hotel in Chilas niet te verlaten, daarna adviseert hij vroeg te vertrekken en te proberen vóór 3 uur in het volgende hotel te zijn. Alles begint na het vrijdaggebed.
"Maak je geen zorgen Asad," zeg ik, "we zullen vroeg rijden, maar ontmoeten echt alleen maar hele vriendelijke mensen!"

Het islamistische geloof kent vele stromingen en richtingen. In het noorden van Pakistan zijn de meesten aanhangers en volgers van het geloof zoals gepredikt door imam Karim, laat ik me later vertellen. Ook wordt me verteld dat men zich bewust is van het feit dat ze langs de Karakoram highway afhankelijk zijn van tourisme en het dus beter is zich niet wie te laten intimideren.

We vertrekken dus vroeg en rijden het eerste stuk vanuit Chilas langs de Indus rivier. "Hij staat relatief hoog nu want het heeft de afgelopen tijd geregend," was ons in Chilas verteld. Het eerste benzinestation heeft geen benzine, maar gelukkig is er 8km verder nog een.

Mijn reisgenoten genieten zichtbaar van het mooie lapje asfalt, tot daar de afslag naar Astore is en de weg gaandeweg slechter wordt en verandert in een aaneenschakeling van stukken asfalt, stukken gravel, stukken met veel zand op de weg en water en moddergaten, waar de weg weggespoeld is.
We volgen de rivier de Astor, die soms wijd is maar soms ook haar weg diep in de rotsen uitgesleten heeft."Duurt dat nog lang," vraagt John of de weg verderop beter wordt. Het moet een rethorische vraag zijn, want ik ben hier ook voor het eerst. "Iedereen zei dat de weg goed was John, maar "goed" is natuurlijk een relatief begrip. "Wat een rotzooi," zegt Theo erover. Erwin is er ook klaar mee; is met teveel bagage op weg gegaan en een topkoffer waarover hij niet tevreden is. Alleen Leentje ziet het anders: "Het is dat ik er niet genoeg kracht voor heb," zegt ze.

Als we Astore bereiken zoeken we daar een hotel, maar de mensen zeggen dat we beter door kunnen rijden naar Rama, zoals ook Asad en Zulfiqar hadden aangeraden.
Leentje geeft het stuur weer over. Behalve de gaten, geulen, modderplekken en gravelstukken, rij ik ook het mooiste stuk weg van vandaag, omhoog de bergen in met witte besneeuwde toppen om ons heen, groene veldjes met reusachtige sparrenbomen en een klaterende rivier. Het hotel ziet er ook heel goed uit en ligt op een schitterende plek, op 3200 meter.

"Kunnen we een jeep huren om naar het Rama meer te rijden?" vraag ik bij het hotel. Het moet er prachtig zijn volgens mijn informatie. De hotel manager gaat het proberen maar komt al snel weer terug. "Vanwege de staking wil niemand rijden. Ik heb wel twee gidsen, dus zelf lopen kan wel. Leentje en ik trekken er samen op uit, met de twee gidsen... En mijn GPS, waarop we zien dat we naar het meer in alderhalf uur lopen nog 300 meter stijgen en we hele dikke plakken ijs zin liggen. Terug doen we er een uur over. De foto's spreken voor zich.Bij terugkomst vinden we de mannen bij de boiler, die houtgestookt is en voor heet water moet zorgen. We zetten stoelen er omheen, terwijl het vuur nog extra gevoed wordt met blokken hout. Nu warmen we lekker op, want het wordt hier nogal fris.

We overleggen over de route voor de komende dagen. "Ik denk dat we beter niet naar Skardu rijden. De weg zou goed zijn, maar dat hebben we vaker gehoord. Ik heb ook gehoord dat het een onverharde weg is en ik denk zo maar dat jullie daar niet zoveel trek in hebben?" We overleggen en besluiten morgen rechtstreeks naar Karimabad te rijden, daar een dag te blijven, dan naar Sost te gaan waar we naar immigratie en douane moeten en van daar de grens over, op de 25ste. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer