[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL OVERLAND 2010

16 en 17 April - Door: Jan Kroeze
Rondje Kathmandu

   

Lang geslapen en na ontbijt rondje stad gemaakt. Souvenirs gekocht en richting Durban Square gelopen. Hier vindt je een concentratie van Hindoeistische tempels, Boeddhistische stupa's en het koninglijk paleis.

Het is het vroegere paleis, nu een museum, waar de koning en zijn gevolg tot voor enkele jaren woonde, tot ze door de Maoisten zijn verdreven - de koninglijke familie had zich daarvoor redelijk belachelijk gemaakt door als broers en zoons elkaar te vermoorden. Het museum als gebouw was leuk, de inhoud was niets anders dan de prive fotocollectie van de koning, zelfs koningin Juliana was op bezoek, verder goed bedoelde rotzooi, volgens Wim Sonneveld om achter de rhododendrons te flikkeren. Dwz. kado's bij verjaardagen en van buitenlandse gasten.In een klein paleis hebben we de reincarnatie van een boeddhistische hogepriesteres mogen aanschouwen. Zij, ongeveer een jaar of tien, steekt haar hoofd enkel keren per dag door het venster als ze niet met vakantie is.

Na een korte wandeling kwamen we bij een monnikenklooster aan waar jonge monniken op de bekende monotone manier met trom begeleiding de teksten uit de boeddhistische geschriften hardop gelezen/gezongen wordt. Dit wordt afgewisseld met een intermezzo met bekkens, toeters en trommels. Prachtig om te zien, vooral omdat 1 van de jonge trommelaars erg tegen zijn slaap moest vechten.

Met de taxi een rondrit door de stad gemaakt om in alle uithoeken nog wat dingen te bezoeken. Eerst gaan we naar Patan, het onderste stadsdeel van Kathmandu en aan Pashupathi, een complex aan de rivier waar hindoeistische en boeddhistische tempels staan en waar ze ook de lijken verbranden, gelijk als in Varanasi.
In Pathan zijn het op het centrala plein voornamelijk de hindu tempels en verder de stad in zie je tussen de huizen overal stupa's (boeddha tempels).
Bij de hindu tempel branden vrouwen koperen schaaltjes met stinkend spul erin wat net zoveel symboliseert als het licht van onze kaarsen. Een andere hindu tempel mochten we niet in.

Na Patan zijn we naar Pashupati gereden, een complex met hindu en boeddha tempels waar ze aan de rivier de overleden mensen verbranden op stapels hout nadat ze eerst het lichaam symbolisch gereinigd hebben; de as wordt in de rivier gekieperd en komt via Varanasi en onderweg neem ik aan ook nog wel, gezamenlijk uit bij de Indische oceaan.

Trouwens ook hier liggen de rivierbedding stampvol huisafval. Geen wonder dat ze zeggen dat het na de moesson zo schoon en fris is; moet je maar niet gaan zwemmen bij de Ganges delta.

Bedelmonniken zie je in alle maten en kleuren, eentje die ik op grote afstand wilde trekken, zoals de Belgen dat zeggen, begon te schelden dat ik zonder te betalen geen foto mocht maken. Dan maar niet. Hij had zich mooi uitgedost als baviaan met staart en al.

Na Pashupati zijn we naar Boudanath gegaan, de grootste boeddhistische en Tibetaanse tempel in de omtrek. Je ziet hier veel monikken lopen waaronder ook veel vrouwen maar ook een enkele europesche vrouw loopt ertussen. Van Tibet ken je mensen die grote afstanden afleggen door steeds op handen en voeten zoveel verder te gaan als hun armen lang zijn. Deze jongeman doet het op een plank wel een paar uur lang, zijn vrouw zat ernaast. Of er wat gebeurd zou zijn???

De vele monikken waren een uur bezig om bloemen en slingers neer tezetten, hangen. Ze hielden een gebeds bijeenkomst waarbij elke maand een ander jongetje op de stoel mag zitten. Als het donker wordt lopen ze altijd met de wijzers van de klok mee, met waxine lichtjes wat een leuke sfeer opleverd maar geen foto.
Morgen rustdag en op maandag inpakken als tenminste de vulkaan op Ijsland tot rust komt of de wind draait.


Jan Kroeze - Foto: Christ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer