[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL OVERLAND 2010

9 April - Door: Rob de Jong
Ode aan India

   

De lange smalle brug over de Sarda rivier is de scheiding tussen India en Nepal. We wurmen ons over het smalle pad tussen wandelaars, fietsers, auto's en andere voertuigen en beesten door. Aan de andere kant ligt Nepal, het land van de eindbestemming van onze reis.

terwijl we de grens oprijden, kijk nog een keer achterom naar India en er gaat een vloedgolf van gedachten door mij heen. Het begon in Amristar en iedereen was vol van hoop en verwachtingen van het land van Ghandi, de gouden tempel, de Taj Mahal.

India laat je niet met rust. De enorme hoeveelheid verkeer, het niet aflatend geclaxonneer van vrachtwagens en auto's en... Van ons. We ervaren een schijnbaar gebrek aan respect voor medeweggebruikers wanneer we door chauffeurs in autobussen de berm ingedrukt worden en tegerlijkertijd een overvloed aan tolerantie wanneer een fietser voor ons de berm opzoekt. Ik zeg, we ervaren, maar eigenlijk zien we dat verkeerd, want in India heeft wat groter is voorrang. Die fietser respecteert die regel, maar wij maken niet vrijwillig plaats.

India is ook het land dat als geen ander nieuwbouw direct in krotten weet om te toveren. Mensen leven er in hutten van grond en plastic zakken of gewoon op de straat, terwijl op een steenworp afstand een hotel staat met kamers voor 600 dollar per nacht, waarvan de clientele klaagt over de stank op de straat.

Ook de weg van Amritsar naar Delhi heeft veel weg van een vuilnisbelt. Hij wordt zo goed als mogelijk door een leger van de laagste kaste schoongemaakt. Oftewel, ze zoeken er het bruikbare afval tussenuit en gooien de rest in de berm. Alleen de doodgereden honden laten ze liggen, waardoor de weg ook wel "Flat Dog Road" genoemd wordt.

Maar India is natuurlijk meer: Het is het land van prachtige tempels, fantastische paleizen, staaltjes van bruggenbouw en stuwdammen. Met zijn machtige bergen in het noorden en zulke schitterende parken waar tijgers en olifanten leven, dat ze Kipling insprireerden tot het schrijven van Jungle Boek.
En laten we niet de filmindustrie vergeten die zich gekscherend Bollywood noemt en voor miljoenen mensen een stukje fantasie op de schermen brengt. 

In India zien elk jaar weer 20 miljoen nieuwe inwoners het levenslicht. Ze zullen allemaal gaan dromen van een mooie toekomst, daar hard voor willen werken en trots zijn op hun land. Soms zullen ze misschien eens klagen dat het druk is, maar zo prachtig mooi als Hindi's, Moslims, Boedhisten en Christenen er naast elkaar leven in harmonie, - In India is iedereen welkom - ze zijn trots op hun land en terecht.

Toch is die niet aflatende bevolkingsgroei ook gelijk India's grote probleem, alhoewel...

 


9 April - Door: Jan Kroeze
Prachtig Nepal

Om vijf uur vanuit Mahendranagar met jeep vertrokken om in het oerwoud naar olifanten te zoeken.
Uiteindelijk slechts enkele gedomesticeerde olifanten gevonden die overdag door de Serai lopen. Dit is het gebied wat de hele zuidelijke onderrand van Nepal behelst en veel reservaten telt. Het is een gebied zonder bergen die vindt je verder naar het noorden en die zien we pas op weg naar Pokhara.

De trainers van de olifanten waren bundeltjes rijst met groenten gewikkelt in bladeren die de beesten tijdens de training als beloning krijgen. Omdat we geen hoop hadden wilde olifanten tegen te komen zijn we door het platteland gereden op zoek naar drinkplaatsen voor de wilde beesten. Een grote rivierbedding die vernoemd is naar een vrouwelijke godin waarvan ik de naam niet onthouden heb, stroomt helemaal vol tijdens de moesson juli tot september en in het voorjaar als het ijs van de Himalaya smelt.

Er is hier veel werk verricht om de irrigatie goed te regelen, er wordt 2x per jaar rijst verbouwd en 1x graan. De oogst van het graan is in volle gang, met de hand met korte zeisjes gemaaid, met machinetjes achter de trekker wordt het kaf van het koren gescheiden. De tweede helft van het jaar wordt er allerlei groenten geteeld. Over de rivier loopt een hele mooie brug van 1 kilometer lang die net breed genoeg is voor twee voetgangers naast elkaar. Bij donker terug in het hotel waarvan we morgen naar het Royal Bardia Park vertrekken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer