[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL OVERLAND 2010

2 April - Door: Sjef Lemmens
Amritsar en de Gouden Tempel

   

Rustdag, maar toch wordt gestart met onderhoud aan de motoren. Ludo’s defecte schokdemper en veerelement moeten vervangen worden. Jan demonteert zijn achterwiel, want de band moet gerepareerd worden. Jos heeft de zijstandaard verlengd en ik moet mijn ketting spannen.

Eerst lopend maar uiteindelijk met een riksja laten Jos en ik ons met de zijstandaard naar een 'lasreparatiewinkeltje' brengen, waar men voor een paar euro goede aanpassingen verricht.
Rijden op een kameel is overigens eenvoudiger en veiliger dan passagier zijn in zo’n 3-wielige riksja. De rit in de tuk-tuk is een heel avontuur, maar gewoon om door de hele gribus van straatjes te wandelen is ook erg leuk. Veel mense willen met ons op de foto en delen cadeautjes uit. Ook krijgen we weer diverse ondefinieerbare pillen aangeboden.

Nadat we de motoren verzorgd hebben gaan we op pad naar de gouden tempel. Dit centrum van de sikhreligie staat midden in het oude centrum van Amritsar. Bij de ingang moeten schoenen worden afgegeven, het haar worden bedekt en voeten worden gewassen. Daarna door de poort gestapt, is er een prachtig zicht op het complex.

Ergens in de jaren 60 of 70 zijn de Sikhs na een opstand teruggedreven door het Indiase leger tot op hun heilig grondgebied. Daar zij weigerden zich over te geven, zijn zij toen in deze tempel massaal afgeslacht. Mede door dit gegeven is dit een indrukwekkend bezoek. Badende en de grond kussende mensen die blijkbaar éénmaal deze tempel moeten bezoeken.

Vooral Jos met zijn lengte trekt veel aandacht van veel mensen, maar vooral de jeugd wil met hem op de foto. Typisch is dat ze de foto niet hoeven zien en/of bezitten, belangrijk is alleen dat zij op de foto staan.


Foto RMT 2007


Voor de gelovige Sikh is het boek met de verzen, die tussen zonsopgang en -ondergang onafgebroken gelezen worden, het aller belangrijkste. Aan het eind van iedere dag 'gaat het boek slapen'. Rondom de draagbaar waarmee het boek naar zijn rustplaats gebracht wordt is het een gedrang van jewelste. Omdat voor de Sikh iedereen gelijk is, mag iedereen helpen dragen en dat wil dan ook iedereen. FotoRMT 2007.

De politie en al het wapengekletter zoals in Iran, maar vooral in Pakistan is hier grotendeels verdwenen.
De mensen die we spreken in Amritsar vinden het niet slim dat we door Pakistan zijn getrokken en kwalificeren het als een zeer onveilig gebied. De mensen in Pakistan denken daar natuurlijk anders over en de mening van de Indiase mensen is vermoedelijk een beetje gekleurd. Wij hebben ons er in ieder geval niet onveilig gevoeld, hetgeen de mensen hier verbaast.

Morgen worden er weer kilometers gemaakt. We gaan proberen een goede route binnendoor te vinden. De bestemming heet Shimla, een populaire toeristische bestemming. Shimla wordt vaak aangeduid als de ‘Queen of Hills’ (een term bedacht door de Britten). Gelegen in het noord-westen op een hoogte van 2.128 meter, omgeven door pijnboombossen, rododendrons en eiken. De stad is beroemd om zijn gebouwen in de tudorbethan stijl en neo-gotische architectuur uit de koloniale tijdperk.2 April - Door: Jan Kroeze
Amritsar

Vanochtend pas om half negen wakker. Na ontbijt de achterband van de motor afgehaald en daarna met de taxi van het hotel een garage gezocht die de band kon repareren.

Uiteindelijk na 2 bedrijven bij een "bandenzaak" op het trottoir terecht gekomen en de band van de velg gekregen. Vanwege de sensor die de bandenspanning meet in de band (als je een binnenband monteert registreert hij niet meer) toch besloten om het gat van binnen uit te laten repareren en aan de buitenkant het defekt te vulcaniseren.
Na 200 roepies, is ongeveer 4 euro en 3 kwartier werk, terug met de riksja naar het hotel.

Deze riksja's hebben een motor die veel op onze eerste motor van de grasmaai tractor lijkt. Veel lawaai en geen trekkracht. De toeter doet het in ieder geval uitstekend. Band erop, mezelf gewassen en met de riksja naar de gouden tempel.


Foto Christ


Foto Christ

Je mag binnen geen schoenen dragen maar op het koele marmer loopt het prima. Ook moet iedereen een wit of geel hoofddoekje dragen. De mannen kleden zich uit tot op hun magere ondergoed en gaan met een ketting in het water, waarschijnlijk om niet te verdrinken.
Op de brug naar de gouden tempel zie je een gedrang van mensen die allerlei offerandes naar de gouden tempel zelf brengen.


Foto Christ

Teruggelopen via de ontelbare markjes. In iedere winkel minstens 3 mannen waarvan de helft ligt te doezelen in de hitte. Terug met een riksja nadat we aan drie chauffeurs hadden gevraagd of ze het hotel wisten te vinden, de laatste wist het maar had een motor die elke keer afsloeg. Terug in het hotel opnieuw een journalist van Reuter aan de tafel en of hij morgen met een cameraploeg mocht komen. Dus binnenkort op CNN te zien?

Foto Christ

Foto Christ


Foto Christ

 

 

 

 

 

 

 

 


Foto Christ
\v

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Christ

 
 
 
Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer