[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL OVERLAND 2010

16 Maart - Door: Christ van Liempd
Zandstormen

   

It’s a bad wind who blows a good country ill. Dat is een eerste indruk na twee dagen Iran. Waaien doet het ook in letterlijke zin. Al twee dagen stormt het hier. Windkracht 10 met windstoten van meer dan 120 km per uur.

En daar rijden wij dwars doorheen. Gisteren 340 en vandaag 600 kilometer. En voor het landschap en de stofstormen hoef niet naar een andere planeet. Welcome to planet earth.

De grens met Turkije was ook alweer zo’n bastion waarvoor aan Turkse kant honderden vrachtauto’s staan te wachten om in te klaren. Wachttijd 4 dagen. Waarom zo lang is dan nog volstrekt onduidelijk.
Onze passage duurde maar 3 uur. Dat kwam mede door het ochtendgebed en haperende computers. Alles en iedereen ging plat. Wel is iedereen zeer behulpzaam en vriendelijk.

De dame in ons gezelschap verdween op dwingend verzoek van de autoriteit onder een sluier, een exemplaar thuis aangeschaft. Werkelijk, het vod zag er niet uit. Een Iraanse met twee kinderen wenkte naar haar. Kom, jij bent een vrouw, jij bent een van ons, kom. Hier eet en pak deze sluier aan. Zij gaf haar een van haar eigen mooie sluiers.
Deze solidariteit naar buiten toe onder elkaar is iets wat meteen opvalt, vooral in de steden. De sluier is daar tot modebeeld verheven en dit en de manier van dragen kun je niet anders zien als een stil protest.


Carine, nog even zonder hoofddoek


Mannen, zoals Esi en Reza, zijn verbaal zeer duidelijk. Het verbond tussen staat en religie is the bad wind voor Iran.
Omdat ik 300 Euro had omgeruild tegen bijna 5 miljoen Iraans papier reden we als miljonairs het land binnen.
Benzine kost………27 eurocent. Diesel…..2 eurocent. Ja, het staat er echt. Voor 5 Euro is je tank vol.


Dorpje

De rit gisteren, naar Tabriz, was geen pretje. De harde wind stond schuin van voren. Ik heb honderden kilometers plat op de motor gelegen en heb diverse begrafenissen aan me voorbij zien trekken.

En ook vandaag hetzelfde verhaal. De ritlengte was 630 km. In zulke omstandigheden rijdt iedereen zijn eigen rit. Je hebt weinig aan elkaar. Op het traject door de woestijn waren er ook verschillende zandstormen. Het zicht was dan werkelijk nul. Zand en stenen ratelde tegen je windscherm, je helm en je benen.
Jan Kroeze en ik reden ons eigen tempo en raakten achterop. Maar sluwe vossen als we zijn, reden wij een route die zo’n 50 kilometer korter was.

In een stadje onderweg werden we uitgenodigd voor een lunch. Reza, een leraar Engels stond daarop. Hij en Esi, een civiel ingenieur uit Teheran, en tientallen andere mensen willen ons allemaal steeds weer duidelijk maken dat Iran geen slecht land is. Ze vragen waar wij vandaan komen, hoe we heten, wat we doen en om toch vooral goed te kijken naar hun prachtige land.


Picnic

Tot onze verbazing waren we als eerste in Hamadan. De rest kwam mopperend binnen. Er waren handschoenen weg, een motor was van de zijstandaard gewaaid, sommigen waren financieel onheus behandeld en er waren weer enkele processen verbaal uitgedeeld. Wij luisterden gelaten.

Iraniërs zijn mooie mensen. En zij hebben iets over zich wat waarschijnlijk voortkomt uit hun duizenden jaren oude beschaving. Iets wat dateert uit de tijd van Meden en Perzen, Euphraat en Tygris, Nebukatnessar en de hangende tuinen van Babylon.
Innerlijke beschaving heet dat, geloof ik. Ik denk dat ik me de komende dagen liever Pers noem. Die jas past me wel. Ik hou jullie hiervan op de hoogte.


Tractor

Hamadan
Vanavond kwamen twee mannen en twee vrouwen het hotel binnenlopen. Of er foto’s genomen waren in de buurt van een militaire basis 80 kilometer terug. Jan en ik waren daar inderdaad gestopt. En of er foto’s waren gemaakt van de rellige sfeer op een plein vlak bij het hotel.
Ze wilden graag alle kamera’s controleren op ongeoorloofde foto’s. Er werden geen foto’s aangetroffen die niet geoorloofd waren. Daarna verlieten de twee vrouwen en een man het hotel weer. De andere man bleef achter in de lobby van het hotel.


Wasbeurt


16 Maart - Door: Jan Kroeze
Foto'sRestaurant


Reza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer