[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

ST.PETERSBURG - VLADIVOSTOK

14 augustus - Door: Dafne de Jong
Eindeloos Siberië deel 2

   

Ondanks dat "de Langste Weg", van Sint Petersburg naar Vladivostok natuurlijk de meest voordehand en rechtstreekse route volgt, kijken we toch iedere dag op de kaart. Want wie zegt dat we alleen die Langste Weg mogen rijden en niet nieuwsgierig mogen zijn naar wat direct in de buurt ligt? Ja, en "in de buurt" ligt in het grote Rusland al snel veel verder dan in het kleine Nederland.

"Er staat hier een ankertje op de kaart, betekent dat dat er een veer vaart over de rivier?" Leon is niet de enige van mijn reisgenoten die graag op de kaart kijkt. Veer is in het Russisch Parom en naast het ankertje op de kaart bij het plaatsje Balagansk aan de Angara rivier staan de drie letters die ik zoek: 'par', dat er op z'n Russisch als 'nap' uit ziet.We rijden er met z'n drieën heen, Leon, Ruud en ik, over een prachtig lapje asfalt van 110km zonder vrachtverkeer. Het gras wuift en het koren ook. Overal vliegen roofvogels op zoek naar een lekker hapje. Haastige grondmarmotten spurten naar de overkant.
De eerste keer dat we de Angara rivier zien is adembenemend. De oevers in allerlei kleuren groen lopen glooiend omhoog vanuit het water, dat behalve dat ook het blauw van de lucht en een enkele wolk weerspiegelt"Hoe laat gaat de ferry," vragen we als we het veer hebben gevonden. Hij gaat om 13.30 en dat is nog zo'n 2 uur wachten. Als ik vraag hoe de weg aan de andere kant is wordt me uitgelegd dat we beter omkeren en over de M53 kunnen rijden als we naar Olkhon willen.
"Maar dat willen ze niet," had kort daarvoor nog een van de twee pompstationbediendes gezegd, "want dit zijn reizigers." Eindelijk iemand die het snapt. De weg zou redelijk goed zijn met gedeeltelijk gravel en verhard.We drinken koffie, genieten van de zon en pakken toch ook nog even de laptopjes erbij om een stukje te schrijven. Daarna varen we naar de overkant en dompelen ons onder in de heerlijkheid van Siberië; mooie uitzichten, onverharde wegen, kuddes paarden en koeien.En zo rijden we binnendoor naar het tweede veer dat ons naar het eiland Olkhon in het Baikalmeer zal bregen. 
 
 
 
Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer