[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

ST.PETERSBURG - VLADIVOSTOK

14 augustus - Door: Dafne de Jong
Eindeloos Siberië deel 1

   

Siberië is echt eindeloos, in alle opzichten en betekenissen van het woord. Sinds we bij Yekatarinaburg de grens overgingen beleef ik het zelf en hoor ik na weer een dag van eindeloos rijden mijn reisgenoten erover.


Hester

We hebben hele stukken "binnendoor" gereden, maar hoe verder we naar het oosten komen, hoe intrigerender de M53 - want zo heet 'de langste weg' nu - wordt. Er wordt hard aan gewerkt en zo nu en dan rijden we over een strak lapje asfalt. Maar er zijn ook stukken zeer slecht asfalt en stukken zonder asfalt, met alleen een dikke onverharde puinlaag met scherpe stenen. Het liefst hebben we gewoon gravel, dat rijdt vele malen beter.


Ruud


Cor en Ria

De weg van Kansk naar Sayansk is ruim 500km van allerlei soorten wegdek en de wegomleidingen zijn net zo talrijk. Alles wijzigt hier zo snel dat waar we vorig jaar nog rechts moesten, nu ineens een linsaf gegaan moet worden. Het leuke houten bruggetje over het riviertje zie ik niet meer terug. Net ervoor gaan we rechts een nieuw stuk weg op.Even later rijden er drie loeizware vrachtwagens voor me. Ze remmen af en draaien linksaf de volgende onverharde omleiding op. De stenen zijn puntig en er zitten diepe kuilen in het wegdek. De vrachtwagen voor me helt woest over, eerst naar links en dan naar rechts. Ik geeft gas en toeter kort terwijl de eerste vrachtwagen inhaal. De enorme wielen vlak naast me zien er gevaarlijk uit en zijn dat ook! Voor me doemt het volgende gevaar op want er zijn nog meer reuzen op de weg en ze komen recht op me af.Hoe is het met de anderen? Ik zie zo nu en dan Cor en Ria achter me, maar ook zij verdwijnen steeds tussen de vrachtwagens. Ik sta op mijn stepjes en ben blij met mijn oranje helm. Ze hebben me gezien, dat moet wel. Terwijl ik "schuil" tussen de twee vrachtwagens duikt het gevaarte voor me een ontzettend diep gat met modderig water in. De wielen spatten het water hoog op en woest beweegt de bruingrijze brei heen en weer.

Geen tijd om te stoppen, er zijn teveel reuzen om me heen. Ik sta op mijn stepjes, geef gas, kijk en rij in het spoor van de vrachtwagen. De ondergrond moet vast zijn, dat kan niet anders met zoveel zwaar verkeer. Het is ook zo. Ik hou de vaart erin maar probeer zo langzaam mogelijk te rijden. Getver, wat een smerige smurrie.

Terwijl ik een stuk verderop een plek zoek om te stoppen komen Cor en Ria al voorbij en ook zie ik John met zijn KTM. Waar is Joris met zijn Harley? Ik stop en wacht, maar Joris zie ik niet. Ik draai om en rij terug. Dan zie ik Hester, Leon en Ruud staan. Hester zit echt onder de modder. "Joris reed net voor me," zegt Hester en ik draai weer om achter de anderen aan te gaan.

Ze zijn gestopt bij een aantal tentjes waar rook uit de samovaars komt en een oude zeebonk dennenappelpitten, honing en andere Russische versnaperingen verkoopt. Joris motor is schoon en hijzef ook. Hoe kan dat nou?
"Ik ben door het gras gereden. Er was juist een luxe auto die dat deed en ik kon er zo achteraan rijden," merkt hij lachend op als hij ziet hoe wij eruit zien.

"Heeft er iemand foto's gemaakt," vragen we elkaar? Toevallig had Ria de camera in haar hand en heeft alles gefilmd, maar foto's... Het was veel te gevaarlijk om daar te stoppen. Misschien kunnen we het filmpje erop zetten.

We drinken thee en gaan daarna weer verder naar Sayansk.

Bij een benzinestation in aanbouw zijn de technici druk de pompe aan het testen. "Als je 5 minuten hebt vullen we jullie tanken," wordt ons verteld. 1 liter voor 1 roebel, geeft de teller op de pomp aan. Maar dan blijkt dat een van de collega's op een rekenmachine de score bijhoudt en we uiteindelijk toch 25 roebel per lieter afrekenen. Is nog steeds niet veel. "Proost," zeggen we ter afscheid. We worden uitgezwaaid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer