[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

PARIJS - PEKING

06 Okt - Door: Dafne de Jong - NL +6uur
Jixian

   

Hoe Lang is

Van het grapje “Hoe Lang is een Chinees” hebben wij al “Hoe de Chinees” gemaakt, waarmee we de eigenaardigheden van de Chinezen kunnen beschrijven. Vanmorgen zit Hoe de Chinees met twee schildpadden aan een touwtje op een muurtje voor de zomerresidentie van de keizer om ze te verkopen. Lekker voor in de soep. Even verderop trekt een andere Hoe onze aandacht. FEYENOORD staat er op zijn jas. Alhoewel we niet veel met voetbal hebben, moet Rob als Rotterdammer de man erover vragen, maar Hoe verstaat geen Engels.

De zomerresidentie van de keizen (het zal wel weer Qin – uitspraak Tsjin geweest zijn) staat op een enorme ommuurde lap grond, compleet met bergen en meren, een jachtgrond met wild etc. In elk gebouw zien we dezelfde gele troon, behalve op de plek waar het toilet gestaan heeft. Daar staat een bordje: Address of the emperors former toilet.

Omdat we om 12 uur willen vertrekken om genoeg tijd te hebben voor de 180km die op het programma staan vandaag, kiezen we ervoor om met een bus de ‘mountain tour’ te doen, die ruim een uur duurt. De bus brengt ons naar de verst gelegen delen van het resort. We lopen een stuk over de muur en genieten van prachtige uitzichten over de bergen en het stadje Chengde.

Na ongeveer 2 uur rijden slaan we linksaf om een ander deel van de Chinese Muur te zien. Haiping vraagt voor ons of ze zo vriendelijk zouden willen zijn ons even met de motoren door het hek te laten zodat we voor de muur een groepsfoto kunnen maken. Dat kan, als we een paar duizend euro betalen. Rob doet alles om deze Chinezen over te halen, maar het mag niet baten. “Voorbij het hek is zelfs nog een camping,” komt Rob ontstemd terug. Er bestaan dus ook K-Chinezen.

Het uitzicht over de muur, de uitzichttorens en de bergen is onovertroffen en doet ons de teleurstelling snel vergeten. We maken foto’s en filmopnames en klimmen naar de top van een uitzichtpost. “Hoe Lang is die muur,” vraag ik Rob. “Hoe Lang is gemiddeld zo mijn lengte, maar de muur is geloof ik 5000km,” komt het antwoord.

 

 

 

 


 


 

 

 

 
 
 
Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer