[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

DE LANGSTE WEG

19 Juni - Door: Rob de Jong
Eindelijk Sint Petersburg

   

“Nee het wordt erg mooi weer,” zegt het meisje achter de receptie van Hotel Tartu. Ze is blond en klein en heeft een open lachend gezicht. Haar Engels is goed en dat is fijn want de Estse taal is – net zoals de Finse - niet bepaald een taal die we makkelijk begrijpen; wie zoekt er bij het bordje “Opastus Keskus” een bezoekerscentrum? De Finnen zeerzeker wel en de Esten misschien ook. s’Avonds zien we er dat Nederland met kaksi-nol (2-0) van de Roemenen winnen en Rusland de Zweden verslaan. Het oranje van mijn helm heeft ineens een andere betekenis gekregen.

Het regent de volgende ochtend pijpestelen en het meisje achter de receptie lacht verlegen: “Nee echt, in St Petersburg is het de hééle dag mooi hoor,” zegt ze zingerig. Ik trek maar weer mijn regenpak aan en wurm me in de kletsnatte (100% waterdichte dankzij Gore Tex) handschoenen. Gelukkig heeft Estland geen 16 miljoen inwoners en hoef ik me hier niet ook nog eens door een file te wringen, denk ik als ik over de verlaten wegen rij. Het natte asfalt spettert rap onder mijn wielen door.

In Narva aangekomen wisselen we onze laatste Estse kronen om voor benzine en rijden we de grens tegemoet, waar we ontvangen worden door een stevige Estse douanebeambte, die de framenummers van mijn motor en die van mijn reisgenoten probeert te controleren. Brilletje nodig? Ze geeft de moed op en we mogen Estland verlaten.
Aan de Russische grens maakt een passante een hoop kabaal. De douanier haalt haar schouders op en deelt ons formulieren uit voor immigratie en tijdelijke invoer van onze motoren. De procedure is tijdrovend maar tot mijn verbazing zijn de formulieren in het Engels opgesteld en is het dus al een stuk simpeler dan een paar jaar terug toen alles nog in het Cyrillische schrift stond en niemand ook maar een woord Engels wilde of kon spreken.

“Welkom in Rusland” zegt de douanier en in vraag naar haar naam zoals we dat altijd alleen al uit tactische overwegingen doen. Natasha lacht als ik haar in het Russisch begroet en haar nog even nakijk terwijl ze mijn reisgenoten van formulieren voorziet. “Als ik het meisje in Tartu moet geloven gaat het nu erg snel droog en warm worden,” merk ik tegen reisgenoot Piet op, die zijn wenkbrouwen fronst.
We geloven er niet veel van want de lucht is donker en het regent stevig. De weg lijkt op een waterbaan en de entree van Rusland is er een van gaten en kuilen. Ik herinner mij deze weg nog van een aantal jaren terug en bedenk somber dat Rusland niet alleen fysiek een hele lange weg heeft (St Petersburg – Vladivostok 17000 km), maar die figuurlijk gesproken ook te gaan heeft.

Er is veel controle langs de weg en we doen het rustig aan. Toch ontkomen we niet aan een verplichte stop wanneer een agent ons met zijn zwart wit gestreepte stok aanwijst. “Driverslicense“ zegt de gedrongen diender. Van zijn pet druipt het water af. “Ahaa Holland,“ zegt hij in goed Duits en hij wijst naar mijn helm, “jullie gaan Europees Kampioen worden!” Hij lacht en ik krijg mijn rijbewijs zonder dat er ook maar een blik op geworpen is terug. Zelfs de regen lijkt hem niet te deren. “Doswidanja en sjeslieva putie,” wenst hij ons een goede reis.

We rijden St. Petersburg binnen en het is zowaar droog. Wat is dat toch een machtig gevoel zo’n wereldstad met zoveel allure binnen te rijden! Over de brede avenues, over de bruggen over de kanalen naar het centrum. Even verder rijden we langs de Izaakkathedraal, de Admiraliteit, langs de Hermitage over de bruggen over de Grote en de Kleine Neva langs het Petrus en Paulus fort naar ons hotel.
Het is al laat maar de zon gaat al bijna niet meer helemaal onder en tot mijn spijt constateer ik dat het net niet op de langste dag zal zijn dat we aan de langste weg in het grootste land ter wereld beginnen.

  

 
 
 
Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2007 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer