[ Home ]  
   
 
BAM-Road
Road of Bones
vanaf Magadan

REISPROGRAMMA
Programma

Meer Info

Inschrijfformulier

Fotoboek

Bijeenkomsten
Ben je geïnteresseerd stuur ons dan een
e-mailtje en schrijf je in op de interessenten lijst
. We nemen dan contact met je op zodra we een bijeenkomst over deze reis inplannen.

De Bam-rijders

Dag-tot-dag route
Deze was oorspronkelijk bedacht naar Magadan toe maar wordt aangepast, met start over d
e Kolyma Highway die ook wel de Road of Bones wordt genoemd. Daarna de Baikalsk Amurskaya Magistral ofwel de BAM-route, de Highway of Hell... En dan gaat het verder door de hooglanden in Mongolie naar Almaty in Kazaghstan, om door Kyrgystan naar Tadjikistan richting de Pamir Highway te gaan en dan verder naar Samarkand in Uzbekistan, Turkmenistan en dan Iran.

In Irkutsk
Is het nodig banden te wisselen, onderhoud te plegen en alles na te kijken voordat we aan de tocht langs de BAM-route gaan beginnen
en/of er via de zuidelijke route richting Tynda gereden wordt. Voor de rijders die de hele route volgen worden deze banden in de volgauto meegenomen.
Indien er reizigers zijn die hun motor naar Irkutsk getransporterrd hebben, zullen we deze hier ontmoeten.
Hier splitst de groep zich in een groep die de BAM-route zal rijden en een groep die eerst een bezoek brengt aan het Baikalmeer en naar het eiland Olkhon rijdt, maar daarna via de zuidelijke route naar Tynda reist..


Kapotte brug, droge rivierbedding


Via de BAM-route
De Bam-rijders blijven aan de west-kant van het Baikalmeer, op weg naar Seberobaikalsk. Daar vandaan gaat het oostwaarts langs de spannende BAM-route om 8 dagen later in Tynda aan te komen dat aan de weg ligt naar Jakutsk.
Het eerste stuk naar het begin van de BAM-route en Severobaikalsk is goed begaanbaar. Daarna is vooral tussen de dorpen die langs de BAM-route liggen de weg nauwelijks in gebruik en slecht tot niet onderhouden en zal, daar waar de weg zo slecht wordt, verschillende keren gekozen worden van het pad af te wijken en direkt langs de spoorlijn te rijden.


Het gaat...

Veelal zal het tempo niet boven de 40km/u uitkomen. Bruggen zijn verdwenen, ingestort of verpulverd en dienen eerst voorzichtig bekeken te worden alvorens erover te rijden.
Om door de rivieren te gaan is niet altijd een makkelijkere optie. Het risiko van valpartijen en schade moet steeds zoveel mogelijk uit de weg gegaan worden daar medische hulp altijd ver weg zal zijn. Levenslijn tijdens deze tocht is de BAM-spoorlijn, waarover behalve goederentreinen ook een servicedienst rijdt die bij vele onderhoudsposten langs de lijn stopt.


De brug over de Vitim is lang


Als de rivier geen optie is, kan het mogelijk zijn over een spoorbrug te gaan, als dat lukt dan, want het is niet zeker of de spoorbruggen toegankelijk zijn dan wel of erover gereden mag worden. Belangrijke bruggen zijn bewaakt.
De brug over de Vitim, die zeer hoog en zeer lang is en een rammelend, met ijzeren beslagen aan elkaar genageld brugdek zonder railing heeft, is een van de uitdagingen die ons wacht. Daarna is er nog een megarivier
om over te steken waar de spoorbrug niet toegankelijk is, de Kuanda rivier. Het water was er 80cm diep.


De brug over de Vitim is hoog


Alternatief voor de BAM-route
Het is ook mogelijk een minder zware route te rijden via de zuidkant van het Baikalmeer. Deze route is geschikt voor rijders met grote zware (boxer) motoren die enkele passages langs de BAM-route niet zullen kunnen maken. Vooral de opgangen naar de spoorbruggen zijn vaak zeer lastig en zeer (te) smal.

De Road of Bones
De 'Highway of Hell' die vanaf Tynda naar Jakutsk loopt is ondertussen een goed begaanbare en onderhouden onverharde weg die voor iedereen makkelijk begaanbaar is. Ten noorden van Jakutsk start de Kolyma Highway oftewel de Road of Bones richting Magadan. Het is de oude Zomerweg die niet of nauwelijks meer begaanbaar is, maar er ligt ook een nieuwe weg naast die meer zekerheid biedt maar nog steeds een grote uitdaging zal zijn om te rijden.Uitladen na de oversteek van de rivier Kuanda
 

Magadan Soms is de weg onderhouden Direct langs de spoorlijnPermafrost in de grond, water op het pad

Over de spoorbrug
 
           
Ontwerp:
(c) Copyright 2004 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de disclaimer