[ Home ]  
 
 
 
DE MOTOR
KARAVAAN

 
 
 
Dagboek

NEPAL-CHINA OVERLAND 2012

2 November - Door: Dafne de Jong
Suzhou en Tongli

   

Gister reden we van Hangzhou naar Suzhou een stuk langs hét Jinghang-kanaal. Chloe vertelt me dat China zich beroemt op 3 grote bouwprojecten: 1) De Grote Muur, 2) het 1900 km lange kanaal dat de Yangtze rivier en de grote meren vanaf Hangzhou met de Gele rivier en Peking verbindt en - recentelijk - 3) de Drieklovendam, waar 5 procent van China's huidige energiebehoefte geproduceerd wordt.

Het is een drukte van jewelste op het kanaal; vrachtschepen geladen met bakstenen, zand, rijst, varen af en aan. Een rijkdom is het hier niet om schipper te zijn; de meeste schuiten zien eruit alsof ze al jaren geleden rijp waren voor de sloop, toch zijn ze nog niet zo oud als het kanaal zelf, waar - vanaf 486 v.Chr. - 1000 jaar aan gewerkt werd. Het kanaal voorzag het hele rijk van voedsel, dat voornamelijk in het vruchtbare zuiden verbouwd werd.
In de 20ste eeuw won het spoor aan belangrijkheid voor het transport van vracht over langere afstanden en raakte het kanaal in verval.

In Hangzhou was de dag te kort om langs het kanaal te fietsen en in Suzhou zie ik dat er eigenlijk geen kades zijn zoals wij kennen. Schepen liggen aan de wal bij fabrieksterreinen. Ik zie dat bakstenen per zoveel stuks met de hand geladen worden, nadat ze op houten plateau's die aan een juk hangen, op mensenschouders boven kromme ruggen in het ruim gedragen zijn.


De meeste (oude) plaatsen die in de buurt liggen zijn met het kanaal verbonden. Sommige hebben een heel grachtenstelsel en worden in het Engels "Watertowns" genoemd. We bezoeken een ervan, Tongli, waar China's verleden nu als touristische attractie wordt geëxploiteerd.

Terug in Suzhou bezoeken we daarna nog de Pan Men tuin waarin de 7 verdiepingen (43m) hoge Ruigang pagode staat. En 's avonds hangen we nóg een keer de tourist uit als we de Wangshi Yuan tuin en mansion bezoeken, waar allerlei korte voorstellingen van Chinese volksmuziek en opera gegeven worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Ontwerp:

(c) Copyright 2004 - 2009 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de
disclaimer