[ Home ]  
   
 
De MotorKaravaan
JAPAN OVERLAND
PROGRAMMA
De Reisgenoten

Programma

Sponsors/Media

Dagboek  

De Zijderoute
Al in de 30ste eeuw voor Chr. was in China het geheime proces om zijde vanuit de cocon van een mot te weven bekend. Vanaf de dagen van de Han-dynasty (2e eeuw v.Chr.) bouwden de Chinezen een lucratieve handel op met het westen. Met deze handel ontstond de zijderoute, die oorspronkelijk vanuit China tot aan de Zwarte Zee liep en van daaruit naar Rome, waar Julius Ceasar het dragen van zijde strikt beperkt hield voor zichzelf en zijn uitverkorenen.


Mausoleum in Turkestan, Kaz.


 Novosibirsk


Irkutsk


Olkhon - Lake Baikal


Nederland
Nederland is goed om voor te bereiden, goed om iedereen uit te zwaaien en daarna natuurlijk om eruit te rijden, en dat zullen we dan ook doen.

Duitsland
Het reizigersgevoel zal er nog niet zijn. We beginnen met een 'verbindingsroute' tot voorbij Berlijn.

Polen
Ook Polen willen we zo snel mogelijk door. We overnachten er tweemaal, maar zullen pas echt op weg zijn zodra we de Oekraïense grens in het vizier hebben.

Oekraïne
We blijven een dag in Kiev hangen om deze prachtige stad te bezoeken, de lucht van de revolutie van kort geleden op te snuiven en te kijken hoe het met de Dnjepr-fabriek gaat. Daarna gaat het weer verder oostwaarts, naar Rusland.

Rusland
Het landschap wordt al uitgestrekter, de akkers steeds groter en de wegen smaller. We steken door naar Saratov, een mooie stad aan de rivier de Volga. We blijven oostwaarts rijden tot we bij de volgende grens komen.

Kazachstan
Hier rijden we de woestijn binnen en zal het heet worden. We bezoeken het drooggevallen Aral meer en rijden door naar Shimkent en Tarras, dat lang geleden door Jenghis Kahn verwoest werd. We komen nu in Centraal Azië op de 'Gouden Route", de belangrijkste van de zijderoutes en zullen behalve zand ook kamelen tegenkomen. Bij Tarras rijden we de bergen in en zal het wat koeler worden.

Kyrgistan
We zullen hier al snel de verharde weg achter ons laten. Er loopt een machtig gravelpad langs eindeloze bergen met schitterende uitzichten over twee passen naar Kara-Kul. We nemen de tijd er volop van te genieten, overnachten in een yurt en zullen lekker vrij in het wild kamperen. Daarna gaat het door naar Bishkek en Almaty in Kazachstan.

Kazachstan
We gaan nu noorwaarts rijden, door een eindeloos landschap met hier en daar dorpen en stadjes met kamelenmarkten, tot we in Semej (Semipalatisk) uitkomen, niet ver van het Altaj gebergte en de Russische grens. Semipalatinsk is bekend van de kernproeven die de Russen hier deden.

Siberië
De Altaj ligt voor ons. Helaas zijn er niet veel routemogelijkheden in dit deel van de wereld. In Novosibirsk komen we in uitgestrekt steppengebied terecht. De weg is goed hier en we zullen lange dagen maken, tot we in Irkutsk aankomen en een van de wonderen van de wereld, het Baikalmeer zullen bezoeken.

In Irkutsk laten we de volgbus achter en gaan we alleen met de motoren verder. Een deel van de route in Oost Siberië zullen we met de trein doen om tijd te winnen. We moeten op tijd in Vladivostok aankomen om de boot naar Japan te halen.

Japan
De oude Nezdanova is vorig jaar gezonken en dat is best jammer. De nieuwe schuit zou van het RoRo-type
zijn, wat betekend dat de motoren niet met een kraan gehesen hoeven te worden, maar dat je zo aan boord kan rijden, nadat de tijdrovende bezigheid die 'motoren uitklaren' heet gelukt is. In Japan staat ons een cultuurschok te wachten. Alles is klein, verfijnd en tot in detail geregeld. We worden in de haven opgewacht door een aantal Japanse vrienden en wellicht een afvaardiging van Yamaha Nederland.
De route naar Yamaha gaat langs Kyoto, met zijn prachtige tempels. Ook is er voor diegenen die willen tijd om de Wereldtentoonstelling te bezoeken en zullen we langs Mount Fuji rijden op weg naar Tokyo. In Iwata bezoeken we de Yamaha fabrieken en het Communication Plaza (Yamaha museum). Dan is het tijd om de motoren naar Yokohama-haven te brengen. Op 17 Augustus vliegen we terug naar Nederland.

 

Kaara Bura Pas in Kirgistan


Kaara Bura Pas in Kirgistan


Alma Ata, Kazachstan


 

 Jenghis Kahn
Ook zullen we in de voetsporen rijden van Jenghis Kahn (1167?-1227), de beruchte veroveraar en oprichter van het mogoolse impe-rium dat zich uitstrekte van de Oekraïne tot aan Korea.

Vernoemd naar een gevangen genomen veldheer, verloor Tijumen op jonge leeftijd zijn vader. In een roerige tijd van stammenoorlogen werd alles wat zijn vader had opgebouwd verwoest, eerst door de Tartaren en later door de Taichi'ut.

Tijumen liet het er echter niet bij zitten en ging voor de overwinning van een formaat die vergelijkbaar is met van Alexander de Grote en Napoleon.
Het leverde hem behalve het inperium ook zijn naam op en werd zelfs "The Great Kahn" genoemd.

Na zijn dood heerste zijn zonen nog lang over grote delen van zijn gebieden.
Yamaha museum, Iwata
 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

           
Ontwerp:

(c) Copyright 2004 by Studio R&D
Alle auteurs- en beeldrechten zijn voorbehouden en
mogen niet zonder schriftelijke toestemming voor welk doeleinde dan ook gebruikt worden
Zie ook de disclaimer